Blendify Learning har som mission att bidra till ökad kompetensutveckling inom våra utbildningsområden, genom bland annat ökad tillgänglighet med lägre klimatavtryck.
Under 2023 tillfördes ett nytt block i samtliga betongkurser med fokus på klimatförbättrad betong. Blocket Klimatförbättrad betong och konstruktioner samlar den senaste kunskapen, där vi i vår omvärldsbevakning syftar till att fortsatt utveckla innehåll som får direkt praktiskt värde för våra kursdeltagare. I detta inlägg kan du ta del av delar av det material som ingår i Blendify Learnings betongkurser men även slutsatser ur den nyss utkomna rapporten Grönare anläggningsbetong – data för temperatur- och härdningsstyrning.
Längst ner finns rapporten som nedladdningsbar PDF
Rapporten är ett resultat av ett projekt som genomfördes under 2023 i ett samarbete med Skanska och Luleå Universitet, med finansiering från SBUF, SKANSKA, NCC och SWEROCK i samverkan. I rapporten framgår 4 slutsatser
Temperatursprickåtgärder för klimatförbättrad anläggningsbetong med lägre andel slagg (< 25 %) kan ofta utformas på liknande vis och i ungefär samma omfattning som vid gjutning med traditionell anläggningsbetong utan slagg.
Klimatförbättrad anläggningsbetong med högre andel slagg (25-50 %) erfordrar under vinterperioden temperatursprickåtgärder som är mer omfattande och mer komplicerade än vid gjutning med traditionell anläggningsbetong utan slagg. Exempelvis erfordras ofta betydligt längre form- och täckningstider än entreprenörerna är vana vid.
Under sommarhalvåret fungerar vanligtvis normala temperatursprickåtgärder, som vid gjutning med anläggningsbetongbetong utan slagg, även för klimatförbättrad betong med högre slagginblandning. Beroende på rådande förutsättningar kan dock något längre avformnings- och avtäckningstider erfordras.
Kylning av klimatförbättrad betong med högre inblandning av slagg kan behöva kombineras med värmning och/eller isolering, vilket kan resultera i komplicerade lösningar.
Projektets arbetsgrupp bestod av
Projektledare Hans Hedlund, Skanska Teknik
Henrik Wiberg, Skanska Teknik
Martin Nilsson, LTUMats Persson, Testlab/Tysell laboratoriet LTU
Projektets referensgrupp (utöver arbetsgruppen)
Iad Saleh, NCC Sverige AB / Teknik
Ingemar Löfgren, Thomas Concrete Group AB
Staffan Carlström, Swerock AB
Johan Hedman, Skanska Industrial Solutions AB
Följ oss gärna på YouTube för mer kunskapsinnehåll - klicka här
Comments