Ta del av de kommande kompetenskraven genom kursen Diplomerad pannoperatör Klass A & B och säkerställa regelefterlevnad.
Vi har uppdaterat vår kurs enligt kraven som ställs från arbetsmiljöverket på en pannoperatör i enlighet med AFS 2023:11 & AFS 2024:4 Bilaga 8 efter det beslut som Arbetsmiljöverket fattade i sent 2024.
Kategorierna för pannoperatörscertifikat (Kategori I–IV) tas bort enligt den nya regleringen i AFS 2024:4. Arbetsmiljöverket inför en mer enhetlig struktur som ska förenkla kraven och tydliggöra vad som gäller för pannoperatörers kompetens och certifiering.
Vad ändras i regleringen?
Slopade kategorier Tidigare kategoriseringar (I–IV) tas bort för att göra certifieringen mindre komplex. I stället införs ett krav på en gemensam grundläggande kompetens för alla pannoperatörer oavsett pannans klass.
Fokus på pannans egenskaper Kraven anpassas efter pannans tekniska egenskaper, såsom risker kopplade till tryck, temperatur och värmeackumulering. Operatörens kunskap ska motsvara de specifika säkerhetskraven för den panna som övervakas.
Kompetenskrav enligt bilaga 8 - Denna bilaga anger de kunskaper som krävs enligt 10 kap. 30 § första stycket.
1. Kunskaper om energi, fasomvandling och förhållandet
mellan tryck och temperatur.
2. Kunskaper om de risker som finns vid start och stopp av en panna.
3. Kunskap om en pannas övervaknings- och säkerhetsutrustnings
funktion.
4. Kunskaper om hur pannoperatören ska agera vid larm, så att denna
kan bedöma vilka åtgärder som enligt tillverkarens bruksanvisning
bör eller ska vidtas vid säkerhetsrelaterade larm.
5. Kunskaper om de nödsituationer som kan uppkomma vid användning
av pannor och hur en pannoperatör ska agera vid dessa nödsituationer.
Arbetsgivarens ansvar Arbetsgivaren ska säkerställa att pannoperatören har relevant kompetens och vid behov ge kompletterande utbildning. Dokumentation av operatörens uppdrag och kompetens krävs.
För detaljer hänvisas till Arbetsmiljöverkets uppdaterade föreskrifter
Comments